We wrześniu francuskie rzeźnie trzody chlewnej zostaną skontrolowane przez chińskich inspektorów. Związek producentów mięsa Culture Meat obawia się, że inspektorzy z Chin „nie mają dobrych intencji”. Według Francuskiego Instytutu Hodowli Trzody Chlewnej (Ifip), w wyniku poprzedniej wizyty w Hiszpanii pięć rzeźni straciło zezwolenie na wywóz do Państwa Środka.
Culture Meat podejrzewa, że kontrole są wykorzystywane jako narzędzie do ograniczenia niepożądanego obecnie importu wieprzowiny. Zwiększona produkcja krajowa i wysoki import doprowadziły do sytuacji nadwyżki wieprzowiny i masowego spadku cen świń w Chinach w pierwszej połowie 2021 roku.
- Aby nie zagrozić ponownemu ożywieniu produkcji krajowej przy wysokich kosztach paszy i niskich cenach producenta, rząd w Chinach wywiera presję na organy wydające pozwolenia i importerów, aby ograniczyć import wieprzowiny - twierdzi stowarzyszenie.
Źródło: AgE
Culture Meat podejrzewa, że kontrole są wykorzystywane jako narzędzie do ograniczenia niepożądanego obecnie importu wieprzowiny. Zwiększona produkcja krajowa i wysoki import doprowadziły do sytuacji nadwyżki wieprzowiny i masowego spadku cen świń w Chinach w pierwszej połowie 2021 roku.
- Aby nie zagrozić ponownemu ożywieniu produkcji krajowej przy wysokich kosztach paszy i niskich cenach producenta, rząd w Chinach wywiera presję na organy wydające pozwolenia i importerów, aby ograniczyć import wieprzowiny - twierdzi stowarzyszenie.
Źródło: AgE