![W tym roku dla branży mięsnej pojawia się wiele szans i zagrożeń, ale również jest to czas, w którym wiele się wyjaśni pod względem dalszego kształtu branży oraz możliwych kierunków rozwoju.](https://static.topagrar.pl/images/2024/05/22/o_536766_1280.png)
Koronawirus w rzeźniach
Zakażenie koronawirusem potwierdzono u dużej liczby pracowników w kilku rzeźniach – na przykład w Coesfeld w Westfalii i Bad Bramstedt w Szlezwiku-Holsztynie. Tam liczba pracowników z pozytywnym wynikiem na wirusa, wzrosła w środę do 264. Uwagę przykuły warunki pracy w branży, a także często przeludnione zbiorowe zakwaterowanie licznych tymczasowych pracowników z Europy Wschodniej.Minister zdrowia Nadrenii Północnej-Westfalii Karl-Josef Laumann ogłosił politykę „zerowej tolerancji”.
– Bez względu na to, kim jest właściciel rzeźni, musimy zrobić z tym porządek. Pandemia daje nam taką możliwość – powiedział polityk CDU stacji radiowej WDR 2.
Wśród pracowników największego niemieckiego przetwórcy mięsa – Tönnies w Rheda-Wiedenb...