Odczuwamy, i to bardzo, że Europa tonie w nadprodukcji świń. Ceny żywca są od miesięcy dramatycznie niskie, choć powoli zaczynają odbijać od dna. W styczniowym wydaniu "top świnie" zamieścliliśmy głosy ekspertów o możliwym dalszym rozwoju sytuacji w tej branży. Zdanie zabrali: dr Tadeusz Blicharski (POLSUS), Witold Choiński (Polskie Mięso), Ryszard Mołdrzyk (POLSUS), Mirosław Dackiewicz (AgriPlus), Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh).
Wyjaśniają oni m.in. zachodzące na rynku zmiany i rządzące nimi mechanizmy. Tłumaczą, czy wprowadzane 4 stycznia dopłaty do prywatnego przechowalnictwa rozwiążą problem niskich cen i czy mniejsze, indywidualne gospodarstwa mają szansę przetrwać na agresywnej europejskiej arenie.
Zapraszamy do lektury! aku