Krupniok to nie kaszanka
Krupnioki śląskie są to polskie wędliny wypełnione farszem z mięsa wieprzowego wraz z podrobami, skórkami i krwią, z dodatkiem kaszy, w osłonce naturalnej z jelita cienkiego. Wyglądem przypominają kaszankę. Wyróżniają się one od innych produktów z tej kategorii dużą kalorycznością, wyrazistym smakiem, zapachem oraz kruchością. Udział kaszy gryczanej lub jęczmiennej w składzie surowcowym produktu wynosi 15%, a pozostały udział stanowią składniki pochodzenia zwierzęcego. Przyprawy dodawane do wyboru to: świeża bądź suszona cebula, sól warzona, pieprz czarny oraz ziele angielskie. Do farszu można dodać także pieprz ziołowy, majeranek oraz czosnek.
Rodem ze Śląska
Krupnioki śląskie wytwarzane są na terenie województwa śląskiego i opolskiego, a także obejmują gminę Dziadowa Kłoda w województwie dolnośląskim. Wyrób ten już od wielu lat cieszy się ogromną popularnością nie tylko na Śląsku, ale również w całym kraju, a także poza jego granicami. Pierwsze wzmianki pochodzą z końca XVIII w. ze wsi w pobliżu Gliwic. Okazuje się, że Krupnioki śląskie stanowiły tradycyjny podarek, wręczany po świniobiciu, a także przy ważnych rodzinnych uroczystościach. Popularność krupnioków w XIX w. rosła wraz z rozwijającym się przemysłem górniczym; wędliny te były bowiem pożywną strawą dla górników.
Znak ten przyznawany jest produktom regionalnym, których nazwa związana jest z miejscem ich wytworzenia. Europejskie oznaczenie ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu przebiegł na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.
Do tej pory oznaczeniem ChOG wyróżniono w Polsce 19 produktów, są to: andruty kaliskie, cebularz lubelski, chleb prądnicki, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, jabłka łąckie, jagnięcina podhalańska, kiełbasa lisiecka, kołocz śląski/kołacz śląski, miód drahimski, miód kurpiowski, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, obwarzanek krakowski, rogal świętomarciński, ser koryciński swojski, suska sechlońska, śliwka szydłowska, truskawka kaszubska/kaszëbskô malëna oraz wielkopolski ser smażony.
Wniosek o rejestrację nazwy „krupnioków śląskich” jako Chronione Oznaczenie Geograficzne wpłynął 23 lutego 2015 r. Po prawie 1,5-rocznym oczekiwaniu, 21 czerwca br. opublikowano w Dzienniku Urzędowym UE rozporządzenie wykonawcze Komisji Europejskiej wpisujące ten wyrób do rejestru ChOG. dj, na podst. FAPA, Trzyznakismaku.pl