StoryEditor

Kupuj mięso ras rodzimych!

"Od zagrody do gospody – wieprzowina ras rodzimych na kujawsko-pomorskich stołach" – to tytuł seminarium zorganizowanego dziś w Ostromecku przez Sekretariat Generalny KSOW Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

W spotkaniu uczestniczyli głównie restauratorzy, a jego celem było promowanie mięsa wieprzowego ras rodzimych, głównie rasy puławskiej. Wykład na ten temat wygłosił  m. in. prof. dr hab. Wojciech Kapelański, który dokonał także rozbioru tuszy świni rasy puławskiej, by pokazać restauratorom walory tego mięsa.

O swoich doświadczeniach z mięsem świń ras rodzimych opowiadali: Waldemar Klorek - restaurator, Sławomir Homeja – hodowca, Andrzej Zawistowski – przedstawiciel masarni oraz Maciej Kwieciński – przedstawiciel ubojni.

Seminarium zakończyła wspólna degustacja potraw przyrządzonych z lokalnej wieprzowiny.

W majowym wydaniu programu specjalnego "top świnie" piszemy m.in. o współpracy na linii: hodowca – ubojnia – masarnia – restauracja.    aku, bcz

Fot. Kurek

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała
Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 20:42