Ponad 80 proc. dostarczonej w 2014 r. na rynek wieprzowiny pochodzi od jej sześciu głównych producentów, z czego ¼ to mięso wytworzone w Niemczech (mapka). Francja po raz pierwszy od 2000 r. ściągnęła więcej mięsa z UE, niż sprzedała poza swoje granice, choć eksport francuskiego mięsa na rynkach trzecich sprawił, że kraj ten pozostał eksporterem netto. Irlandia, Węgry i Finlandia mimo że w handlu wewnątrzwspólnotowym pozostają importerami, na rynku światowym są eksporterami netto.
W 22 krajach członkowskich import przewyższa eksport. W ostatnim roku głównym rynkiem docelowym stały się Włochy, które skupiły ponad 1 mln t wieprzowiny, o 76 tys. t więcej niż w 2013 r. Jednymi z większych importerów wciąż pozostają Polska i Wielka Brytania. aku
Fot. Janusz
Źródło: PigProgress