StoryEditor

Kwitnie unijny handel wieprzowiną

Handel wieprzowiną w UE przekracza 5 mln t i jest prawie trzy razy większy niż sprzedaż do krajów trzecich. Ze względu na nieco większą produkcję świń w Unii i ograniczenie eksportu na rynki pozawspólnotowe, w Europie pozostało więcej mięsa.
22.04.2015., 09:04h

Ponad 80 proc. dostarczonej w 2014 r. na rynek wieprzowiny pochodzi od jej sześciu głównych producentów, z czego ¼ to mięso wytworzone w Niemczech (mapka). Francja po raz pierwszy od 2000 r. ściągnęła więcej mięsa z UE, niż sprzedała poza swoje granice, choć eksport francuskiego mięsa na rynkach trzecich sprawił, że kraj ten pozostał eksporterem netto. Irlandia, Węgry i Finlandia mimo że w handlu wewnątrzwspólnotowym pozostają importerami, na rynku światowym są eksporterami netto.

W 22 krajach członkowskich import przewyższa eksport. W ostatnim roku głównym rynkiem docelowym stały się Włochy, które skupiły ponad 1 mln t wieprzowiny, o 76 tys. t więcej niż w 2013 r. Jednymi z większych importerów wciąż pozostają Polska i Wielka Brytania.  aku

Fot. Janusz

Źródło: PigProgress

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 04:59