StoryEditor

Łatwiej uruchomić rolniczą rzeźnię

Są ułatwienia dla rolników, którzy chcą otworzyć małą rzeźnię rolniczą. Ministerstwo rolnictwa wydało nowe rozporządzenie. Sprawdź, jakie będą ułatwienia.
28.04.2020., 12:04h

Od lutego tego roku rolnicy mogą w ramach swoich gospodarstw uruchamiać tzw. małe rzeźnie rolnicze, a dokładniej rzeźnie o małej zdolności produkcyjnej.  Pomysł z założenia dobry. Miał rozwiązać problemy rolników z ubojem na potrzeby własne, a także umożliwić dodatkowy dochód ze sprzedaży mięsa bezpośrednio z gospodarstwa.

W tzw. rolniczych rzeźniach można bowiem ubijać zwierzęta z własnego gospodarstwa oraz gospodarstw zlokalizowanych w tym samym i sąsiednich powiatach.  W gospodarskiej rzeźni można ubić dziennie do 6 świń powyżej 15 kg i do 10 prosiąt do 15 kg.

Niestety wymagania nałożone na rolników, a dokładnie zobligowanie ich do odbycia 3-miesięcznych szkoleń w ubojniach skutecznie powstrzymały hodowców przed zakładaniem tej działalności.

To właśnie się zmieniło. Jak informuje GIW, od 22 kwietnia 2020 r. w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw, zniesiony został obowiązek odbywania przez osoby przeprowadzające uśmiercanie i działania związane z uśmiercaniem zwierząt, trzymiesięcznej praktyki na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3-letni staż pracy na stanowisku ubojowym.

Rozporządzenie nie znosi natomiast obowiązku odbycia teoretycznego szkolenia z zakresu postępowania przedubojowego oraz uboju zwierząt. Takie kursy organizują powiatowi lekarze weterynarii. Szkolenie obejmuje następujące zagadnienia:

  • obchodzenie się ze zwierzętami i opieka nad nimi przed ich skrępowaniem
  • krępowanie zwierząt w celu ogłuszenia lub uśmiercenia
  • ogłuszanie zwierząt
  • ocena skuteczności ogłuszenia
  • pętanie lub podwieszanie żywych zwierząt
  • wykrwawianie żywych zwierząt
  • ubój zgodnie z art. 4 ust. 4 (ubój według szczególnych metod wymaganych przez obrzędy religijne).
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 00:31