Stały Komitet ds. roślin, zwierząt, żywności i pasz wspiera merytorycznie Komisję Europejską w podejmowaniu działań w zakresie żywienia i utrzymania zwierząt gospodarskich. KE na rzecz ochrony środowiska postanowiła ograniczyć emisję metali ciężkich do środowiska, a konkretniej zużycia miedzi w żywieniu trzody. Komitet wykazał się po raz kolejny wiedzą, doświadczeniem i wystosował argumenty, które przekonały zarówno ekologów i przedstawicieli KE, że ograniczenia te wpłyną niekorzystnie na zdrowie zwierząt i tym samym na branżę.
Debata na ten temat trwała ponad rok, zakończyła się sukcesem.
Dyskusje rozpoczęto od ograniczenia wykorzystania związków miedzi w żywieniu wszystkich grup wiekowych do 25 mg/kg, a dotychczas stosowano ponad 170 mg/kg. Działanie miało na celu ochronę gleby przed podwyższonym stężeniem metali ciężkich.
Członek NPA (National Pig Association) Allied Industry Group Paul Toplis został poproszony przez organ przedstawicielski UE ds. Pasz dla zwierząt FEFAC o występowanie w roli eksperta, który złożył odwołanie od pierwotnej propozycji, ponieważ odegrał kluczową rolę w dwóch wcześniejszych skutecznych obronach stosowania miedzi w żywieniu trzody i limitowaniu jej ilości.
Komitet przekonał KE, że sytuacja może wywołać znaczne niedobory, które będą w późniejszym etapie niekorzystnie wpływać na zdrowie zwierząt.
Na czym stanęło?
Komitet ostatecznie zgodził się, że limit stosowania miedzi należy zmniejszyć z obecnego poziomu 170 mg / kg
- do 150 mg / kg do czterech tygodni po odsadzeniu,
- do 100 mg / kg do ośmiu tygodni po odsadzeniu,
- do 25 mg / kg.
dkol/na podst. pig-world.co.uk