Kiełbaski wieprzowe były przyczyną zatrucia pokarmowego u ludzi. 4 października z kolei władze holenderskie zgłosiły w tym samym systemie, że stwierdzono Listerię również w wędlinach wołowych i pakowanych, które także były przyczyną zatruć pokarmowych. Obecnie trwa dochodzenie. Zgodnie z informacjami przekazanymi przez RASFF żywność nie trafiła na rynek polski.
Z najnowszych informacji portalu foodsafetynews.com wynika, że kiełbaski skażone Listerią mogły trafić na talerze pasażerów podróżujących holenderskimi liniami lotniczymi.
dkol
StoryEditor
Listeria monocytogenes w niemieckich kiełbasach
W niemieckich kiełbaskach chłodzonych wykryto groźny drobnoustrój - Listerię monocytogenes. Produkty wycofano z wielu rynków, na które trafiły.
Główny Inspektorat Weterynarii poinformował, że 2.10 w systemie RASFF pojawił się komunikat o wykryciu Listerii monocytogenes w schłodzonych kiełbaskach. Produkty trafiły na wiele rynków, na szczęście na polski nie. Produkty dostępne były w Austrii, Belgii, Bułgarii, Czechach, Danii, Francji, Niemczech, Węgrzech, Irlandii i wielu innych.