Przez ostatni miesiąc na naszej stronie www na bieżąco informowaliśmy o zwiększającej się liczbie zakażeń koronawirusem w zakładach mięsnych koncernu Animex w Starachowicach. Na przełomie maja i czerwca sytuacja była groźna, bo wirus w szybkim tempie rozprzestrzeniał się wśród pracowników. W tym czasie władze firmy podjęły decyzję o zawieszeniu uboju i rozbioru świń. Pozostałe oddziały funkcjonowały bez przestojów.
Zakażenia wyhamowały w połowie czerwca. Do dziś (19.06. br.) w starachowickich zakładach odnotowano 89 przypadków COVID-19, na kwarantannie przebywa 180 osób.
O bieżącej sytuacji w Animeksie rozmawiamy z rzecznikiem prasowym firmy, Łukaszem Dominiakiem.
Paulina Janusz - Twardowska: Ilu jest obecnie (na 19.06. br) zakażonych pracowników w ZM w Starachowicach, ilu pozostaje w kwarantannie, a ilu odesłano do domu?
Łukasz Dominiak: Liczba zarażonych pracowników Animex Foods w Starachowicach od początku wystąpienia koronawirusa wynosi 89 osób. Decyzją służb sanitarnych na kwarantannę odesłano ponad 180 osób, i ponad drugie tyle kierując się zasadą ostrożności odsunęła od pracy dyrekcja zakładu. Wytężona praca w ostatnich tygodn...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Łukasz Dominiak (Animex): Zakażenia Covid-19 wyhamowały
Ognisko koronawirusa w zakładach mięsnych Animex Foods zaczyna wygasać. Liczba zakażonych już nie wzrasta lawinowo.