StoryEditor

McDonald‘s w Niemczech od nowego roku na wieprzowinie z dobrostanu

Jak poinformował Mario Federico, dyrektor generalny McDonald‘s w Niemczech od nowego roku firma będzie wykorzystywała wyłącznie wieprzowinę z ferm o podwyższonych normach dobrostanu. Branża się cieszy, ale słychać też głosy krytyki.

29.12.2024., 13:33h

McDonald‘s w Niemczech przejdzie na 100% na wieprzowinę wyprodukowanę w stadach o podwyższonych normach dobrostanu (HF 2) do końca 2024 r. – tak twierdzi Mario Federico, dyrektor generalny McDonald‘s w Niemczech.

Przedstawiciele Stowarzyszenia Producentów (VEZG), Stowarzyszenia Promocji Przemysłu Przetwórstwa Rolnego (VzF) i Krajowego Stowarzyszenia Producentów Trzody z Dolnejsaksonii (LNS) z entuzjazmem przyjęli deklarację tej jednej z największych i najbardziej rozpoznawalnych marek fast food. Jednak zadowolenie branży jest tylko częściowe. Pojawiła się również krytyka, która dotyczy tego, że ogłoszona przez McDonald‘s zasada uwzględnia jedynie tucz i ubój świń. Nie dotyczy ona np. miejsca pochodzenia tuczników.

Produkcja sięga 40 mln tuczników

Przedstawiciele branży trzodowej uważają, że z biznesowego punktu widzenia McDonald‘s powinien dążyć do tego, by świnie były również urodzone w Niemczech. Twierdzą bowiem, że w Niemczech jest wystarczająco dużo producentów prosiąt, aby móc zaspokoić popyt McDonald‘s. Niemieckie stado podstawowe loch ustabilizowało się ostatnio na poziomie 1,4 miliona. Oznacza to, że na ubój można wyprodukować około 40 milionów tuczników. Kolejną rzeczą jest to, że niemieccy hodowcy prosiąt również w kontekście loch od lat wdrażają wyższe standardy dobrostanu zwierząt niż producenci świń w innych krajach. 

Źródło: SUS

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. grudzień 2024 14:01