![Francja: Spada spożycie mięsa na osobę](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/15/o_536766_1280.png)
Dzięki szybkiej reakcji Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ale także Ministerstwu Przedsiębiorczości i Technologii, USA zniosło ograniczenia importowe, które zdecydowanie zagrażałoby sytuacji sektora wieprzowiny.
Potwierdzono również możliwość wpuszczenia na rynek USA przesyłek spełniających wymagania amerykańskie, wysłanych z Polski przed 18 października 2018 r. i zmierzających do amerykańskich portów.
Pozostałe 3 polskie zakłady mogą wysyłać tylko przetworzone termicznie produkty z mięsa wieprzowego. Natomiast możliwość prowadzenia wysyłek mięsa wieprzowego z tych zakładów będzie przedmiotem dalszych rozmów trójstronnych pomiędzy Komisją Europejską oraz Głównymi Lekarzami Weterynarii Polski i Stanów Zjednoczonych.
- Czasowe ograniczenie naszego eksportu wieprzowiny na rynek amerykański pokazało także szerszy problem, problem braku zrozumienia kwestii regionalizacji. Dotyczy to nie tylko rynku amerykańskiego, ale także i innych rynków trzecich – zwrócił uwagę minister Jan Krzysztof Ardanowski.
- Przeprowadziłem dziś rozmowę z komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem nt. prowadzenia dalszych uzgodnień ze stroną amerykańską w formacie trójstronnym (Polska-KE-USA) oraz wsparcia Komisji Europejskiej w prowadzonych przez polskie władze negocjacjach z krajami trzecimi, dotyczącymi uznania regionalizacji w zakresie ASF - podkreślił szef resortu rolnictwa, dodając, że - takie trójstronne spotkanie zostanie zorganizowane przez Komisję Europejską.
Siła polskich argumentów na szczęście przekonała Amerykanów, że mięso wysyłane z białej strefy jest bezpieczne.
oprac. dkol na podst. gov.pl/Twitter
Fot. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi