StoryEditor

Miss białej kiełbasy

Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan. W Poznaniu odbyły się wybory najlepszej z nich.
09.04.2019., 11:04h

Moda na lokalny patriotyzm gospodarczy nabiera tempa. W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.

W szranki stanęli lokalni wytwórcy białej kiełbasy

Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Byli to:

  • ZM Czarnków Dolina Noteci,
  • ZM Bystry,
  • ZM Mielczarek,
  • ZM Szajek,
  • ZM Konarczak,
  • ZM Dworecki,
  • ZM Zyguła,
  • ZM Waldi.


Kiełbasy podawane na zimno oraz na ciepło oceniało kilkadziesiąt osób, w tym członek naszej redakcji. Jury brało pod uwagę wrażenie ogólne wyglądu zewnętrznego, wygląd na przekroju oraz ocenę organoleptyczną wszystkich wyrobów.


Najlepsza biała kiełbasa

Kiełbasy zachwyciły jurorów smakiem, wyglądem i aromatem przypraw (majeranku, czosnku, soli i pieprzu). Wszystkie produkowane zgodnie z jedną recepturą, ze świeżego mięsa pochodzącego z polskich świń, bez konserwantów.
Po degustacji i ocenie komisja zliczyła wszystkie punkty. Można powiedzieć, że w wyścigu do podium kiełbasy szły „łeb w łeb”. Oceniane wyroby były bardzo wyrównane, na co wskazywała podobna liczba punktów przyznawanych poszczególnym kiełbasom. Jednak tą najlepszą okazała się kiełbasa biała, parzona, wielkopolska z ZM Szajek. Na drugim miejscu uplasowała się biała kiełbasa z ZM Konarczak, a na trzecim z ZM Czarnków Dolina Noteci.

Polecamy uwadze naszych czytelników ten regionalny, tradycyjny wyrób. aku

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
31. październik 2024 09:13