Moda na lokalny patriotyzm gospodarczy nabiera tempa. W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.
W szranki stanęli lokalni wytwórcy białej kiełbasy
Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Byli to:
- ZM Czarnków Dolina Noteci,
- ZM Bystry,
- ZM Mielczarek,
- ZM Szajek,
- ZM Konarczak,
- ZM Dworecki,
- ZM Zyguła,
- ZM Waldi.
Kiełbasy podawane na zimno oraz na ciepło oceniało kilkadziesiąt osób, w tym członek naszej redakcji. Jury brało pod uwagę wrażenie ogólne wyglądu zewnętrznego, wygląd na przekroju oraz ocenę organoleptyczną wszystkich wyrobów.
Najlepsza biała kiełbasa
Kiełbasy zachwyciły jurorów smakiem, wyglądem i aromatem przypraw (majeranku, czosnku, soli i pieprzu). Wszystkie produkowane zgodnie z jedną recepturą, ze świeżego mięsa pochodzącego z polskich świń, bez konserwantów.
Po degustacji i ocenie komisja zliczyła wszystkie punkty. Można powiedzieć, że w wyścigu do podium kiełbasy szły „łeb w łeb”. Oceniane wyroby były bardzo wyrównane, na co wskazywała podobna liczba punktów przyznawanych poszczególnym kiełbasom. Jednak tą najlepszą okazała się kiełbasa biała, parzona, wielkopolska z ZM Szajek. Na drugim miejscu uplasowała się biała kiełbasa z ZM Konarczak, a na trzecim z ZM Czarnków Dolina Noteci.
Polecamy uwadze naszych czytelników ten regionalny, tradycyjny wyrób. aku