Skala produkcji świń determinuje jej opłacalność. W Polsce wciąż jeszcze mamy bardzo duże rozdrobnienie produkcji. Jednak konsolidacja gospodarstw trzodowych postępuje. Niemal połowa populacji świń mieści się w ok. 2 tys. gospodarstw.
Z roku na rok ubywa w Polsce gospodarstw zajmujących się produkcją świń. Jeszcze w 2011 r. było ich ok. 290 tys., w 2015 r. liczba ta spadła do ok. 160 tys. Najnowsze dane, jakie udało nam się uzyskać z ARiMR wskazują jednoznacznie, że proces redukcji liczebności gospodarstw utrzymujących świnie postępuje. Mamy w kraju już tylko
137 tys. zarejestrowanych stad. W statystycznym polskim gospodarstwie utrzymywane są
82 świnie. Od lat niezmiennie najmniejsze chlewnie, liczące średnio po 19 zwierząt znajdują się na Podkarpaciu. Największe są zlokalizowane w woj. zachodniopomorskim – średnio utrzymują po 314 świń. Co ciekawe, stad powyżej 1000 zwierząt jest jedynie nieco ponad 2 tys., co stanowi zaledwie 1,4% sumy wszystkich siedzib.
Jednak utrzymywane jest w nich ponad 5 mln świń co stanowi blisko połowę krajowej populacji. Na drugim biegunie są chlewnie najmniejsze, liczące od 1 do 50 zwierząt. Jest ich łącznie ponad 112 tys.,
co stanowi ponad 82% wszystkich zarejestrowanych stad. Stoi w nich 1,36 mln zwierząt, czyli ok. 12% pogłowia.

Pomimo postępującej koncentracji produkcji mamy coraz mniej świń. Niestety wciąż brakuje nam spójnych dan...