Etykiety mięsa wieprzowego, drobiowego oraz uzyskanego od kóz i owiec powinny zawierać informację o kraju, w którym zwierzę było wyhodowane oraz ubite. Jest to działanie promujące produkty krajowe, ponieważ daje coraz bardziej świadomym konsumentom możliwość wyboru.
Zdaniem ekspertów już po roku od wprowadzenia tych regulacji są widoczne zmiany w handlu żywymi zwierzętami pomiędzy krajami członkowskimi. I tak największe zmiany widoczne są u największych producentów świń. Niemiecki import żywych świń zmalał w 2015 roku w sumie o 7% w stosunku do danych z 2014 r.
Z kolei Holendrzy odnotowali 38-proc. spadek eksportu żywych zwierząt, co w większości było wynikiem ograniczenia prawie o połowę handlu z Niemcami. Duńczycy również wysłali mniej żywych zwierząt do Niemiec, ale są w lepszej sytuacji niż Holendrzy, ponieważ zwiększyli eksport warchlaków do Polski oraz Włoch. aku
Fot. Kurek