StoryEditor

Mniejszy handel europejskimi świniami

  Już od roku działają regulacje dotyczące znakowania mięsa wieprzowego krajem jego pochodzenia. Według brytyjskich ekspertów z Agriculture & Horticulture Development Board (AHDB) jest to powodem zmniejszenia pomiędzy krajami UE handlu żywymi świniami.
08.04.2016., 15:04h

Etykiety mięsa wieprzowego, drobiowego oraz uzyskanego od kóz i owiec powinny zawierać informację o kraju, w którym zwierzę było wyhodowane oraz ubite. Jest to działanie promujące produkty krajowe, ponieważ daje coraz bardziej świadomym konsumentom możliwość wyboru.

Zdaniem ekspertów już po roku od wprowadzenia tych regulacji są widoczne zmiany w handlu żywymi zwierzętami pomiędzy krajami członkowskimi. I tak największe zmiany widoczne są u największych producentów świń. Niemiecki import żywych świń zmalał w 2015 roku w sumie o 7% w stosunku do danych z 2014 r. 

Z kolei Holendrzy odnotowali 38-proc. spadek eksportu żywych zwierząt, co w większości było wynikiem ograniczenia prawie o połowę handlu z Niemcami. Duńczycy również wysłali mniej żywych zwierząt do Niemiec, ale są w lepszej sytuacji niż Holendrzy, ponieważ zwiększyli eksport warchlaków do Polski oraz Włoch. aku

Fot. Kurek

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. listopad 2024 01:21