Wiarygodność badań
Rośnie liczba przeciwników spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym czerwonego mięsa. Ma to związek nie tylko z etycznymi aspektami produkcji zwierzęcej, ale też szeroko rozumianą ochroną środowiska. W tej kwestii nie pomagają publikowane i cytowane na szeroką skalę raporty i opracowania, które nie zawsze oparte są na twardych, naukowych dowodach.
– Każdy, kto jest zaangażowany w produkcję żywności, ale również konsument, powinien być bardzo ostrożny w stosunku do sprawozdań i raportów dotyczących zdrowia. Trzeba weryfikować ich wiarygodność. Niepoddane takiej ocenie badania z 2019 r., które są cytowane i podawane dalej na całym świecie, wykazały, że nawet przy spożywaniu umiarkowanej ilości, 50 g/dziennie czerwonego mięsa znacznie zwiększało się ryzyko choroby niedokrwiennej serca i udaru – mówiła podczas 28. Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Specjaliści specjalistom”, organizowanej przez UCMW, UJ – UR w Krakowie prof. Alice V. Stanton z Uniwersytetu Medycyny i Nauk o Zdrowiu w D...