StoryEditor

(Nie)zdrowe czerwone mięso: fakty i mity o szkodliwości mięsa w diecie

Czerwone mięso jest niezbędnym składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety. Tego oczywistego faktu musimy bronić przed falą mitów na temat jego szkodliwości i to nie tylko dla zdrowia ludzi, ale też dla kondycji planety. Tymczasem nieprawdziwe informacje powielane w Internecie nabierają siły niczym rozpędzona,
śniegowa kula.

31.08.2024., 10:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Wiarygodność badań
  • Kryzys klimatyczny
  • Dieta zdrowa dla człowieka i środowiska?
  • Walka z nieprawdą
  • Nieprawdziwe argumenty
  • To, co najważniejsze

Wiarygodność badań

Rośnie liczba przeciwników spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym czerwonego mięsa. Ma to związek nie tylko z etycznymi aspektami produkcji zwierzęcej, ale też szeroko rozumianą ochroną środowiska. W tej kwestii nie pomagają publikowane i cytowane na szeroką skalę raporty i opracowania, które nie zawsze oparte są na twardych, naukowych dowodach.

– Każdy, kto jest zaangażowany w produkcję żywności, ale również konsument, powinien być bardzo ostrożny w stosunku do sprawozdań i raportów dotyczących zdrowia. Trzeba weryfikować ich wiarygodność. Niepoddane takiej ocenie badania z 2019 r., które są cytowane i podawane dalej na całym świecie, wykazały, że nawet przy spożywaniu umiarkowanej ilości, 50 g/dziennie czerwonego mięsa znacznie zwiększało się ryzyko choroby niedokrwiennej serca i udaru – mówiła podczas 28. Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Specjaliści specjalistom”, organizowanej przez UCMW, UJ – UR w Krakowie prof. Alice V. Stanton z Uniwersytetu Medycyny i Nauk o Zdrowiu w D...

Pozostało 88% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. listopad 2024 02:13