Jak donosi Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), krajowa produkcja mięsa spada od 2017 roku. Najnowsze dane za 2021 rok wskazują, że niemieckie komercyjne rzeźnie wyprodukowały rok do roku 2,4% mniej mięsa, czyli jakieś 7,6 mln ton. Negatywną tendencję widać zwłaszcza w produkcji wieprzowiny.
2,9% mniej wieprzowiny
W ubiegłym roku w Niemczech wytworzono 4,97 mln ton wieprzowiny, o 2,9% mniej niż rok wcześniej. To już piąty rok z rzędu, w którym spadła produkcja tego mięsa – łącznie o 11% (616 011 ton) w stosunku do ilości mięsa wyprodukowanego w 2016 roku.
1,8% mniej wołowiny
Produkcja wołowiny u naszych zachodnich sąsiadów również spada. Jak wynika z danych Destatis, w 2021 roku wyprodukowano o 1,8% mniej tego mięsa, czyli 1,1 mln ton. Porównując do 2016 roku jest to spadek o 7,1%.
1,6% mniej drobiu
Ilość mięsa drobiowego wyprodukowanego w Niemczech w 2021 roku zmniejszyła się o 1,6% w porównaniu do 2020 roku do prawie 1,6 mln ton. Głównym powodem spadku jest 7,4-procentowe ograniczenie produkcji mięsa indyczego do 0,4 mln ton. Natomiast produkcja mięsa młodych kurcząt wzrosła o 1,4 proc. do 1,1 mln ton. W 2016 roku wyprodukowano w Niemczech łącznie 1,5 mln ton mięsa drobiowego, o 4 proc. mniej niż w 2021 roku.
Łącznie w ubiegłym roku w niemieckich rzeźniach ubito 56,2 mln sztuk świń, bydła, owiec, kóz i koni oraz 668,7 mln kurcząt, indyków i kaczek.
oprac. na podstawie www.topagrar.com
fot. Envanto Elements