Niemcy zwiększają ubój
W Niemczech obserwuje się wzrost produkcji mięsa w pierwszym kwartale 2024 roku w porównaniu do tego samego okresu poprzedniego roku, dotyczący świń, bydła i owiec. Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) największy wzrost produkcji odnotowano w segmencie mięsa owczego i jagnięcego – o 17,7%, osiągając 6,05 tysięcy ton.
Liczba zwierząt poddanych ubojowi wzrosła o 44,6 tysięcy sztuk (17,8%), do 295,1 tysięcy sztuk, z czego około 90% stanowiły jagnięta. Silny wzrost produkcji mięsa owczego można przypisać wczesnym świętom wielkanocnym, które w tym roku przypadły pod koniec marca, kiedy baranina i jagnięcina cieszą się szczególnym popytem o tej porze roku.
Zobacz też: Polski sektor mięsny wart jest 100 mld zł. Zagrożą mu roślinne alternatywy?
Ożywienie na rynku wieprzowiny: więcej świń krajowych w niemiecki rzeźniach
Po dłuższym okresie spadków wzrosła również produkcja wieprzowiny. W okresie od stycznia do marca do rzeźni dostarczono 11,15 miliona zwierząt, co stanowi wzrost o 32,5 tysiące sztuk (0,3%) w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Dzięki wyższym masom ubojowym produkcja wieprzowiny zwiększyła się o 1,1%, osiągając 1,07 miliona ton. W przeciwieństwie do owiec, wczesne święta wielkanocne miały negatywny wpływ na produkcję wieprzowiny.
Z powodu odwołania dni uboju w marcu liczba ubitych świń znacząco spadła w porównaniu do marca poprzedniego roku. Jednakże w styczniu i lutym ubój był wyższy niż w roku poprzednim i oczekuje się, że w kwietniu utrzyma się na podobnym poziomie. Według Destatis wyższy wolumen uboju w pierwszym kwartale 2024 roku wynikał z większej liczby świń krajowych dostarczonych do rzeźni, podczas gdy liczba zwierząt z importu spadła o ponad 1%, do 389,4 tysięcy sztuk.
Wołowina w górę
Ilość bydła poddanego ubojowi w pierwszym kwartale 2024 roku również wzrosła w porównaniu do analogicznego okresu 2023 roku. Ogółem ubito 765,8 tys. sztuk bydła, co oznacza wzrost o 7,3 tysięcy sztuk (1%). Wyższe masy ubojowe oraz większy udział byków spowodowały, że produkcja mięsa wołowego wzrosła o 2,7%, osiągając poziom 258,1 tysiąca ton. Liczba ubitych byków zwiększyła się o 3,7%, do 282 tysięcy sztuk.
W przypadku wołów odnotowano jeszcze większy wzrost – o 7,4%. Liczba ubitych jałówek wzrosła o 1,6%, do 140,7 tysięcy sztuk, podczas gdy liczba krów poddanych ubojowi spadła o 1,7%, do 255,9 tysięcy sztuk. Zauważono również spadek w dostawach cieląt i młodego bydła do rzeźni.
Tekst: AgraEurope