Na nic zdały się protesty i presja niemieckich rolników związanych z hodowlą trzody chlewnej. Od początku 2019 roku będzie tam obowiązywał zakaz kastracji świń bez znieczulenia. Decyzję tę ostatecznie podjęła Julia Klöckner – minister rolnictwa. Niektóre landy, takie jak Bawaria i Dolna Saksonia, wspierane przez hodowców trzody chlewnej, liczyły na odroczenie tych przepisów o 5 lat.
A zatem już za 3 miesiące kastracja samców będzie możliwa tylko po znieczuleniu świń przez lekarza weterynarii. Zdaniem rolników podanie odpowiedniej dawki środków znieczulających będzie kosztowało ok. 2 euro/prosię.
Jakie są alternatywy?
Alternatywnymi opcjami dla kastracji chirurgicznej z użyciem znieczulenia jest tucz knurów i kastracja immunologiczna. Zdaniem jednak niemieckich rolników ani jedna, ani druga nie jest do końca realna chociażby ze względu na możliwości technologiczne i przepustowość niemieckich rzeźni. Już dziś zarówno rolnicy, związki branżowe, jak i niektórzy politycy obawiają się, że przez tę decyzję wielu hodowców zrezygnuje z produkcji świń.
StoryEditor
Niemcy: zakaz kastracji bez znieczulenia
Od początku 2019 roku niemieccy producenci trzody chlewnej nie będą mogli kastrować świń bez znieczulenia. Taką decyzję pod koniec września podjęły tamtejsze władze.