StoryEditor

Nigdy więcej trzody! Zostaną puste chlewnie!

Producenci świń, jak bodaj żadni inni rolnicy, przywykli do wahań na rynku i bardzo zróżnicowanej opłacalności ich działalności. Wahań, wynikających nie tylko z cen żywca na europejskiej i światowej arenie, wahań kosztów surowców paszowych i innych produktów niezbędnych do produkcji, ale też wynikających z rozprzestrzeniającego się po kraju i świecie afrykańskiego pomoru świń (ASF). Dziś sytuacja wydaje się trudniejsza niż kiedykolwiek. Niewielu potrafi przetrwać na wolnym rynku. 
23.07.2021., 12:07h

Produkcja świń to ogromne, przez nikogo niedoceniane poświęcenie – twierdzi z żalem rolnik z południa Wielkopolski, który w grudniu zeszłego roku sprzedał ostatnie tuczniki. Nie chce ujawniać nazwiska, bo mimo że nie obwinia się za niepowodzenie całego przedsięwzięcia, to rezygnację z produkcji traktuje w kategoriach porażki.

Hodowlą świń zajmował się w swoim niewielkim, 7-ha gospodarstwie od 1999 r. Jeszcze 3 lata temu utrzymywał 25 loch w cyklu zamkniętym. Jednak taka produkcja była zupełnie nieopłacalna, z roku na rok trzeba było coraz więcej dokładać, a pracy przy zwierzętach nie ubywało.

Zmiana profilu

– Zdecydowałem się na tucz otwarty. Rocznie sprzedawałem 300–400 tuczników. Przy lochach byłem uwiązany, tucz jest mniej absorbujący – wyjaśnia rolnik. Twierdzi, że od momentu wstawienia pierwszych świń, jeszcze w ubiegłym stuleciu, nie mógł pozwolić sobie na ani jeden dzień wakacji, odpoczynku. Codziennie trzeba przyjść i oporządzić zwierzęta. Przy tak niewielkiej skali produkcji trudno mówić o dodatkowym pracowniku.

– Nie mieliśmy w gospodarstwie rodziców ani nikogo, kto mógłby nas zastąpić. W związku z tym mog...

Pozostało 67% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 05:57