StoryEditor

Nigdy więcej trzody! Zostaną puste chlewnie!

Producenci świń, jak bodaj żadni inni rolnicy, przywykli do wahań na rynku i bardzo zróżnicowanej opłacalności ich działalności. Wahań, wynikających nie tylko z cen żywca na europejskiej i światowej arenie, wahań kosztów surowców paszowych i innych produktów niezbędnych do produkcji, ale też wynikających z rozprzestrzeniającego się po kraju i świecie afrykańskiego pomoru świń (ASF). Dziś sytuacja wydaje się trudniejsza niż kiedykolwiek. Niewielu potrafi przetrwać na wolnym rynku. 
23.07.2021., 12:07h

Produkcja świń to ogromne, przez nikogo niedoceniane poświęcenie – twierdzi z żalem rolnik z południa Wielkopolski, który w grudniu zeszłego roku sprzedał ostatnie tuczniki. Nie chce ujawniać nazwiska, bo mimo że nie obwinia się za niepowodzenie całego przedsięwzięcia, to rezygnację z produkcji traktuje w kategoriach porażki.

Hodowlą świń zajmował się w swoim niewielkim, 7-ha gospodarstwie od 1999 r. Jeszcze 3 lata temu utrzymywał 25 loch w cyklu zamkniętym. Jednak taka produkcja była zupełnie nieopłacalna, z roku na rok trzeba było coraz więcej dokładać, a pracy przy zwierzętach nie ubywało.

Zmiana profilu

– Zdecydowałem się na tucz otwarty. Rocznie sprzedawałem 300–400 tuczników. Przy lochach byłem uwiązany, tucz jest mniej absorbujący – wyjaśnia rolnik. Twierdzi, że od momentu wstawienia pierwszych świń, jeszcze w ubiegłym stuleciu, nie mógł pozwolić sobie na ani jeden dzień wakacji, odpoczynku. Codziennie trzeba przyjść i oporządzić zwierzęta. Przy tak niewielkiej skali produkcji trudno mówić o dodatkowym pracowniku.

– Nie mieliśmy w gospodarstwie rodziców ani nikogo, kto mógłby nas zastąpić. W związku z tym mog...

Pozostało 67% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 01:24