![520817](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/13/o_520817_1280.webp)
Niższe wymogi bioasekuracyjne w stadach do 10 świń
![Lech Kołakowski, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi](https://topagrar.pl/media/uploads/lech_koakowski_wiceminister_rolnictwa_i_rozwoju_wsi.jpg)
Rozporządzenie wprowadza zmiany różnicujące wymagania dla gospodarstw utrzymujących świnie wyłącznie w celu produkcji mięsa na użytek własny. Przy zmniejszonych wymaganiach bioasekuracyjnych możliwe będzie pozyskiwanie mięsa na potrzeby własne. W związku ze stale rosnącymi kosztami przysłowiowego życia, resort rolnictwa wyszedł z inicjatywą ułatwienia drobnym gospodarstwom pozyskania mięsa na potrzeby ich rodziny w obrębie gospodarstwa. Takie rozwiązanie pozwoli ograniczyć koszty bioasekuracji, co jest istotne w trudnej sytuacji rolników, związanej z rosnącymi cenami produkcji, m.in. pasz, gazu, paliw itp. Przepisy te mają ułatwić pozyskanie prosiąt i ich odchów w celu własnej konsumpcji. Takie świnie ani ich mięso nie może być przeznaczone do sprzedaży lub nawet darmowego przekazania innym osobom. Mięso z tych zwierząt musi być wykorzystane na użytek własny w obrębie potrzeb gospodarstwa.
Następną kwestią jest zrobienie kolejnego kroku w celu zabezpieczenia żywnościowego państwa. Wielu gospodarzy zrezygnowało z chowu...