Niższe wymogi bioasekuracyjne w stadach do 10 świń
Rozporządzenie wprowadza zmiany różnicujące wymagania dla gospodarstw utrzymujących świnie wyłącznie w celu produkcji mięsa na użytek własny. Przy zmniejszonych wymaganiach bioasekuracyjnych możliwe będzie pozyskiwanie mięsa na potrzeby własne. W związku ze stale rosnącymi kosztami przysłowiowego życia, resort rolnictwa wyszedł z inicjatywą ułatwienia drobnym gospodarstwom pozyskania mięsa na potrzeby ich rodziny w obrębie gospodarstwa. Takie rozwiązanie pozwoli ograniczyć koszty bioasekuracji, co jest istotne w trudnej sytuacji rolników, związanej z rosnącymi cenami produkcji, m.in. pasz, gazu, paliw itp. Przepisy te mają ułatwić pozyskanie prosiąt i ich odchów w celu własnej konsumpcji. Takie świnie ani ich mięso nie może być przeznaczone do sprzedaży lub nawet darmowego przekazania innym osobom. Mięso z tych zwierząt musi być wykorzystane na użytek własny w obrębie potrzeb gospodarstwa.
Następną kwestią jest zrobienie kolejnego kroku w celu zabezpieczenia żywnościowego państwa. Wielu gospodarzy zrezygnowało z chowu...