
Już jest! Długo wyczekiwana przez całą branżę, nowa książka prof. Zygmunta Pejsaka przygotowana z zespołem autorów jest już dostępna w sprzedaży. Nowy podręcznik poświęcony ochronie zdrowia, bioasekuracji oraz dobrostanowi świń to ponad 800 bogato ilustrowanych stron opisujących wszystkie choroby występujące u trzody chlewnej. Każdy związany z produkcją świń powinien mieć tę pozycję w swojej bibliotece.
– W książce starałem się uwypuklić zagadnienia związane z dobrostanem zwierząt, z bioasekuracją, te zagadnienia, które w poprzednich dziesięcioleciach pomijaliśmy, bo wierzyliśmy w antybiotyki i szczepionki. Dzisiaj wiemy, aby produkcja była konkurencyjna musimy chronić zwierzęta przed zakażeniami, obniżać potencjał zakaźny, a to możemy zrobić tylko przez bioasekurację. By zwierzęta wykorzystywały swój potencjał genetyczny, muszą żyć w warunkach dobrostanu. To są słowa kluczowe dla konkurencyjnej w skali europejskiej produkcji – mówi prof. Zygmunt Pejsak.
Książka jest adresowana dla wszystkich zainteresowanych ochroną zdrowia świń. Przede wszystkim zaś dla lekarzy weterynarii, studentów weterynarii. Jest bardzo przydatnym narzędziem w zarządzaniu produkcją i ochroną zdrowia zwierząt dla zootechników oraz hodowców.