StoryEditor

Nowa Zelandia otwiera wrota dla unijnej wieprzowiny

Po kilkunastu latach jest szansa na wznowienie eksportu wieprzowiny produkowanej na terenie Unii Europejskiej do Nowej Zelandii.
18.11.2015., 12:11h

 

Unijna wieprzowina znów będzie mogła być wysyłana do Nowej Zelandii.

Zakaz importu świeżej wieprzowiny z UE  obowiązywał od 2001 r. Dzięki aktualizacji zapisów dotyczących regionalizacji, handel wieprzowiną będzie możliwy również w regionach UE, które nie zostały dotknięte afrykańskim pomorem świń.

Wartość nowozelandzkiego eksportu na rynek unijny w 2014 r. sięgnęła 2,2 mld euro. W tym samym roku UE wysłała na tamtejszy rynek towary warte 427 mln euro.  W ostatnich 5 latach wysyłki rosły średnio o 20%, znacznie zwiększył się unijny eksport produktów wieprzowych i serów. To daje nadzieję na dalszy rozwój 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 16:20