Prof. Andrzej Kowalski przedstawił sytuację w produkcji na świecie oraz w Unii Europejskiej. Unia Europejska jest skazana na eksport, a największym odbiorcą pozostają Chiny, kupujący ok. 1,7 mln ton wieprzowiny. Polska wciąż eksportuje ponad 200 tys. ton.
O kosztach produkcji głos zabrała prof. Aldona Skarżyńska – pokazując dosyć oczywiste dla rolników dane. Efekt skali to spadek kosztów produkcji o ok. 12- 14 %. Wraz ze wzrostem produkcji rośnie cena sprzedaży w ciągu kilku lat to ok. 11%. Koszty w 2016 kg żywca to 5,20 zł/kg w 2017 – 5,75 zł/kg zaś w 2018 – 5,85 zł/k. Dochód z działalności pogorszył się, gdyż w 2018 koszty wzrosły o 2% a ceny spadły o ponad 10%. Strata z działalności to ok. 131 zł
– Niezależnie od ceny rola kosztów jest bardzo ważna – podkreślała prof. Aldona Skarżyńska. O ile koszty bezpośrednie nie zmieniają się znacząco wraz ze wzrostem skali, to znacznie spadają koszty pośrednie.
Z każdą kolejną minutą rośnie napięcie u rolników na sali, którzy komentują, że nie po to przyjechali do Sejmu, by wysłuchiwać teoretycznych wykładów….. Może wystąpienie naukowców byłoby dobre na szkoleniu zimowym dla rolników – ale nie w momencie, kiedy rolnicy czekają na zabranie głosu.
12:15
Rolnicy mogli wreszcie zabrać głos. Jako pierwszy mówił Grzegorz Majchrzak – prezes Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej oraz wiceprezes Krajowego Zrzeszenia Grup Producentów Rolnych. Apelował do rządzących o interwencję i pilne działania systemowe, bo polskim rolnikom kończy się już cierpliwość i możliwość dokładania do produkcji świń.
Rolnicy mogli wreszcie zabrać głos. Jako pierwszy mówił Grzegorz Majchrzak – prezes Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej oraz wiceprezes Krajowego Zrzeszenia Grup Producentów Rolnych. Apelował do rządzących o interwencję i pilne działania systemowe, bo polskim rolnikom kończy się już cierpliwość i możliwość dokładania do produkcji świń.
Następnie głos zabrał Marek Walczak, hodowca trzody chlewnej z WIelkopolski. Przedstawił zarzuty w zakresie skuteczności pracy inspekcji weterynaryjnej w terenie, przytaczając rażące zaniedbania ze strony inspekcji weterynaryjnej. Chodziło mu głównie o stosowanie zasad bioasekuracji przez samych inspektorów.
Relacja na żywo TUTAJ.