Dopłaty dla prywatnych podmiotów, które zdecydują się na przechowywanie mięsa przez okres od trzech do pięciu miesięcy będą wynosić od 210 do 305 euro za tonę. Zgodnie z założeniami wprowadzenie tych dopłat ma czasowo zmniejszyć dostawy mięsa na rynek i podnieść ceny wieprzowiny. Jednak w Polsce może to nie nastąpić.
Nasza ubiegłotygodniowa sonda, przeprowadzona w krajowych ubojniach po ogłoszeniu decyzji KE, pokazała spadek cen skupu żywca wieprzowego o 10-30 gr na 1 kilogramie. Podmioty skupujące będą się starały teraz obniżać ceny by tanio skupić towar do przechowania, a następnie w czerwcu oraz w lipcu, gdy żywca może brakować i ceny zaczną rosnąć, wypchnąć przechowywany towar i zahamować wzrost cen. Taki scenariusz jest realny i pokazuje, że na dopłatach do przechowywania skorzystają przetwórcy a nie producenci.
Według Komisji Europejskiej obecna średnia cena skupu żywca wieprzowego w Unii Europejskiej jest o 20 proc. niższa od średniej ceny skupu z ostatnich 5 lat. bcz
Fot. Bujoczek