Już 18 lutego w życie wejdzie rozporządzenie MRiRW zezwalające na zakładanie małych ubojni przy gospodarstwach rolnych.
Ile świń i w jakiej wadze można będzie ubić dziennie w gospodarstwie?
Będzie można w nich ubijać do 6 świń powyżej 15 kg i do 10 szt. poniżej 15 kg. Jest możliwość przekroczenia limitów dziennych, jeśli rocznie ubojowi zostanie poddanych mniej niż 2190 świń powyżej 15 kg lub 3650 szt. poniżej tej masy. W rolniczych rzeźniach będzie można ubijać zwierzęta z własnego gospodarstwa oraz chlewni zlokalizowanych w tym samym i sąsiednich powiatach.
Jakie są wymogi higieniczne dla małych rzeźni w gospodarstwach?
Wymogi higieniczne dla tych zakładów są złagodzone w porównaniu z wymaganiami postawionymi przed dużymi ubojniami. Właściciele rolniczych rzeźni będą musieli m.in.
- zapewnić toaletę podłączoną do sprawnej kanalizacji, która jednak nie będzie łączyć się bezpośrednio z pomieszczeniem, w którym będzie dokonywany ubój;
- zorganizować osobne pomieszczenie, w którym będzie zmieniana odzież;
- przechowywać osobno od miejsca uboju środki czyszczące i dezynfekcyjne;
- zorganizować izolatkę, jeśli będą ubijać zwierzęta spoza własnego gospodarstwa;
- zapewnić system odkażania używanych narzędzi;
- przygotować umywalkę z ciepłą wodą;
- zakupić przynajmniej jedną chłodnię zamykaną na klucz;
- zabezpieczyć zamknięty pojemnik na treść przewodu pokarmowego ubijanych zwierząt;
- wyznaczyć obszar poza rzeźnią do przechowywania obornika.
W rolniczej rzeźni nakazany jest ubój zwierząt bezpośrednio po ich doprowadzeniu lub przetransportowaniu. W przypadku uboju świni podejrzanej o chorobę zakaźną, przed kolejnym ubojem należy wyczyścić i odkazić pomieszczenie zgodnie z procedurą ustaloną przez inspekcję powiatową.
Rzeźnia rolnicza może składać się z jednego pomieszczenia, w którym można będzie ogłuszać i wykrwawiać, sparzać, odszczeciniać, wytrzewiać i obrabiać narządy wewnętrzne i flaki oraz rozbierać tusze na elementy, pod warunkiem że czynności te będą odbywać się po zakończeniu uboju w wysprzątanym i zdezynfekowanym pomieszczeniu. Rozporządzenie dopuszcza przechowywanie mięsa pakowanego lub niepakowanego w osobnym pomieszczeniu lub w miejscu uboju, ale w zamkniętej chłodni.
W rolniczych rzeźniach nie będzie można natomiast przerabiać pozyskanego mięsa. Przetwórstwo ma się odbywać w ramach innych form działalności np. rolniczego handlu detalicznego.
Paulina Janusz-Twardowska