StoryEditor

Opłacalność produkcji trzody chlewnej – jak ją oceniają rolnicy z Opolszczyzny?

Hodowcy trzody na Opolszczyźnie potrzebują wzrostu stawek, aby zrekompensować podwyżki cen pasz. Ceny są niskie, wielu rolników ma dość dołków świńskich i przedłużającego się kryzysu! Jak obecnie oceniają opłacalność produkcji trzody?
05.07.2021., 11:07h
Na Opolszczyźnie nie brakuje hodowców trzody chlewnej. Niestety niska opłacalność z powodu częstych dołków cenowych spowodowała, że duża część rolników zaczęła rezygnować z hodowli. Dołki pojawiają się bardzo często, a na rynku brakuje stabilności. 

Jeszcze zimą sytuacja hodowców była nieciekawa, ale wczesną wiosną ceny tuczników zaczęły rosnąć. Zdaniem hodowców stawki powinny przekraczać 7 zł za kilogram, żeby zrekompensować im wzrost cen pasz: zboża i śruty sojowej. 

Rolnicy mają nadzieję, że sytuacja się odmieni i dadzą radę przeczekać kolejny kryzys, który wynika z wielu jednocześnie działających czynników. Sprawdź, jak sobie radzą hodowcy trzody chlewnej na Opolszczyźnie i jak oceniają obecnie warunki produkcji. 

Jacek Krzywniak rolnik z Dziergowic
Kazimierz Morawiec  rolnik z Byczyny
Krzysztof Tomala  rolnik z Naczęsłąwic
Karina i Roland Zimnik rolnicy ze wsi Kujawy

Autor i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 07:47