StoryEditor

Otwarcie nowej linii produkcyjnej Agrifirm w zakładzie w Płośnicy

Niespełna rok po tym, jak zadecydowano o rozbudowie wytwórni pasz Agrifirm w Płośnicy, dokonano uroczystego otwarcia nowej linii produkcyjnej.
07.06.2018., 11:06h
Wraz z przejęciem wytwórni pasz w Płośnicy (woj. warmińsko-mazurskie), Agrifirm uzyskało dostęp do jednego z najlepszych regionów Polski pod względem liczby zwierząt gospodarskich. Już wtedy było wiadomo, że możliwości produkcyjne tego zakładu są zbyt niskie, aby zaspokoić ambicje firmy i potrzeby klientów. Rosnący każdego miesiąca wolumen produkcyjny przyspieszył jedynie podjęcie decyzji o rozbudowie wytwórni.
 
Prace budowlane rozpoczęły się w lipcu ubiegłego roku. Dzięki zaangażowaniu całego zespołu, w przeciągu niespełna roku oddano do użytku zupełnie nową linię produkcyjną, wyposażoną w zbiorniki do magazynowania surowców, kosze przyjęciowo – rozładunkowe, linie dozowania, śrutowania, mieszania i granulacji oraz zbiorniki na wyroby gotowe.
Wszystkie urządzenia wyposażone są w nowoczesne rozwiązania, co gwarantuje wysoką jakość produkowanych pasz oraz bezpieczeństwo pracowników. Na nowej linii wytwarzane są pasze dla drobiu oraz trzody chlewnej, natomiast dotychczasowa linia dedykowana zostanie produkcji pasz dla bydła.
Zmodernizowany zakład spełnia restrykcyjne wymogi bezpieczeństwa, a pasze produkowane są zgodnie z normami ISO oraz GMP+, doskonale wpisując się w odpowiedzialny łańcuch żywieniowy dla przyszłych pokoleń.
 
Zakończenie inwestycji w Płośnicy to dla Agrifirm wydarzenie, który firma postanowiła celebrować wspólnie z klientami oraz pracownikami. Symbolicznego przecięcia wstęgi dokonali Gudo klein Gebbink – Dyrektor Zarządzający Regionu EMEA w Royal Agrifirm Group, Janusz Pacyna – Dyrektor Generalny Agrifirm Polska oraz Krzysztof Groblewski – Wójt gminy Płośnica (zdjęcia poniżej).
Po części oficjalnej, dla gości przygotowano wycieczkę po wytwórni. Klienci byli pod wrażeniem rozbudowanego zakładu. Dla większości z nich była to pierwsza okazja, aby zobaczyć proces produkcji pasz.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 17:08