
Od kwietnia 2020 roku hodowcy świń ponieśli już straty w wysokości około 70 mln euro i niestety nie widać końca ogromnych zawirowań na rynku. Dlatego rolnicy, jako dostawcy produktów spożywczych dla branży gastronomicznej, pilnie potrzebują skutecznej rekompensaty za utracone wpływy ze sprzedaży.
Przedstawiciele izb rolniczych zaapelowali również do sieci handlowych, aby płaciły lepszą cenę za mięso, a następnie uzyskane środki kierowały bezpośrednio do rolników celem ich wsparcia.
– Straty z dnia na dzień są coraz większe. Hodowcy każdego dnia dokładają do interesu - podkreślili Titschenbacher i Langer-Weninger. Ich zdaniem, sama wdzięczność konsumentów za ich pracę jest niewystarczająca. Zapewnienie samowystarczalności w kraju jest cennym atutem, który można zagwarantować tylko wtedy, gdy gospodarstwa są również zrównoważone ekonomicznie.
Źródło: AgE
Fot. Pixabay