Ślad węglowy (ang. Carbon Footprint) definiowany jest jako całkowita ilość emisji gazów cieplarnianych wytworzonych w trakcie procesu produkcyjnego. Ekwiwalent dwutlenku węgla (CO2-e) pozwala ocenić stopień ingerencji w środowisko spowodowany wytworzeniem danego produktu.
Certyfikat otrzymany przed Poldanor i Prime Food potwierdza, że cały proces produkcyjny w obu spółkach - od produkcji roślinnej i paszy, poprzez chów świń, produkcję biogazu do produkcji mięsa - przebiega w sposób kontrolowany i neutralny dla środowiska, a emisja netto gazów cieplarnianych wyniosła w 2013 roku 0 t CO2-e na 1 kg wyprodukowanego mięsa. Było to w dużej mierze możliwe, dzięki redukcji emisji gazów osiąganej przez osiem biogazowni Poldanor, które w całości zneutralizowały emisje związane z podstawową produkcją obu spółek.
Obecnie w branży mięsnej średni ślad węglowy kształtuje się na poziomie o 5,5 kg CO2-e/kg mięsa.