Z ogólnej ilości mięsa wieprzowego (wynoszącej 292 tys. ton), która została wyeksportowana przez pierwsze trzy miesiące tego roku aż 35,2 tys. ton przyjechała do Polski. Jest to o 12 % więcej niż przed rokiem, kiedy to Polska kupiła od Danii 31,5 tys. ton tego mięsa. Jak widać import duńskiego mięsa wzrósł znacząco. Niemcy w tym czasie odebrały 92,5 tys. ton tego mięsa. Całkowita wartość wywozu duńskiej wieprzowiny wynosiła 580 mln euro.
Podobna, wzrostowa tendencja w omawianym czasie miała także w przypadku eksportu żywca wieprzowego. Tego do Polski wyeksportowano z Danii w ilości 1116,4 tys. ton, podczas gdy w tym samym czasie rok wcześniej było to 830,4 tys. ton. Jest to wzrost o 34%. Zakupy duńskich warchlaków, których nie opłaca się tam tuczyć, rosną praktycznie z roku na rok. Jeszcze dwa lata temu Dani wywiozła do nas zaledwie 595,8 tys. ton warchlaków. Dynamika wzrostu importu jest w tym przypadku jeszcze większa niż w przypadku importu duńskiego mięsa wieprzowego. ag
Fot. A. Kurek