Największe zakłady przetwórstwa mięsnego importują surowce wysokiej jakości od wyspecjalizowanych i zaufanych producentów, którzy gwarantują najwyższą jakość. Są nimi: Dania, Francja, Niemcy i Hiszpania. W Polsce zaliczają się do nich Pini Polonia oraz PKM Duda. Zdaniem prezesa ZM Henryk Kania Grzegorza Minczanowskiego robią tak wszystkie najważniejsze firmy przetwórcze w Unii Europejskiej, w tym także krajowe. Zapotrzebowanie na wysokiej jakości surowiec polscy dostawcy są w stanie zaspokoić jedynie w połowie.
Oznacza to, że kupując w sklepie wyroby oznakowane polską etykietą nie zawsze trafimy na mięso pochodzące z krajowej produkcji.
Wydaje się, że rozwiązaniem może być jedynie podnoszenie jakości polskiego surowca. Według Dariusza Mamińskiego, radcy ministra rolnictwa, to niepokojące zjawisko, ale w dobie otwartego rynku działanie to nie jest niezgodne z prawem. Przedsiębiorcy szukając i wybierając wysokiej jakości mięso za granicą kierują się własnym rachunkiem ekonomicznym i nie można ich za to winić.
aku
StoryEditor
Polska marka, mięso z zachodu
Większość krajowych zakładów mięsnych korzysta do produkcji z importowanego mięsa – podaje serwis wyborcza.biz. Zakłady tłumaczą, że wszystko przez brak wystarczających ilości wysokiej jakości surowca.