StoryEditor

Polska przechowuje najwięcej wieprzowiny

Od początku uruchomienia mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny czyli od 9 marca br. do 16 marca br. najwięcej mięsa zgromadziła w magazynach Dania oraz Polska.
03.04.2015., 12:04h

W tym okresie łącznie do magazynów zwieziono 25,7 tys. ton mięsa wieprzowego ze wszystkich państw Wspólnoty. Wśród produktów dominują przede wszystkim nogi bez kości, których jest aż 60% całości przechowywanego towaru (15,3 tys. ton)., a także boczek bez kości (18%) oraz szynka (8%).

Dopłaty do tymczasowego przechowywania wieprzowiny po raz ostatni zastosowano w 2011 r., kiedy to ceny zaczęły gwałtownie spadać w wyniku afery dioksynowej w Niemczech. Mechanizm ten obciążył wtedy budżet unijny na kwotę 63 mln. euro. Obecnie wprowadzone dopłaty do przechowywania miały na celu chwilowe wycofanie wieprzowiny z rynku i ustabilizowanie cen. Po wprowadzeniu embargo przez Rosję m.in. na wieprzowinę rynek unijny zaczął szybko przepełniać się mięsem tego gatunku. Średnia cena wieprzowiny we Wspólnocie spadła aż o 20% w stosunku do średniej z ostatnich pięciu lat. e-abi

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. grudzień 2024 12:21