
Jednak jak wynika z danych zgromadzonych przez KE, średnia jednostkowa wartość sprzedaży wieprzowiny w UE była o około 10% niższa niż w tym samym okresie przed rokiem i wyniosła jedynie 1,9 euro/kg, co jednocześnie miało wpływ na spadek wartości wywozu o 7%.
Warto nadmienić, że przez pierwsze półrocze 2015 r. ogółem wyprodukowano w UE o 5% więcej wieprzowiny niż przed rokiem, a wywóz na rynki krajów trzecich zwiększył się nieznacznie – informuje FAMMU/FAPA. Eksport najdynamiczniej rósł w Polsce (+27%) i Hiszpanii (+12%). W Polsce zjawisko to wynikało bezpośrednio z nadprodukcji wieprzowiny z powodu zamknięcia niektórych rynków zbytu spoza UE z uwagi na afrykański pomór świń (ASF). Przez to, że większe ilości wieprzowiny trafiały na rynki unijne, Polska znalazła się na szóstym miejscu wśród największych eksporterów tego mięsa w UE. Pod tym względem wyprzedziliśmy nawet Francję. Natomiast, jeśli chodzi o Hiszpanię, to wynikało to głównie z gwałtownego wzrostu poziomu produkcji.
Jednocześnie import wieprzowiny zwiększyły w omawianym czasie kraje takie jak: Polska, Czechy, Chorwacja, Rumunia i Słowacja. ag, na podst. FAMMU/FAPA