W marcu br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE wynosiła 127,29 euro/100 kg, a zatem była o 0,3% niższa niż w lutym br., i także niższa o 9,8% od średniej ceny z marca 2015 r., i najniższa od marca 2003 r. (notowanej tylko dla tego miesiąca).
Ceny najdynamiczniej spadały w: Bułgarii (-16,4%), na Słowacji (-4,4%), w Czechach (-4,2%), na Węgrzech (-4,1%), w Grecji (-3,5%), Irlandii (-2,1%), Chorwacji (-2,1%), Słowenii (-2,0%), na Malcie (-1,5%), w Danii (-1,4%), Portugalii (-1,4%), Luksemburgu (-1,3%), Finlandii (-1,2%), Hiszpanii (-1,1%), Estonii (-1,1%), na Litwie (-1,0%), w Niemczech (-1,0%), Wielkiej Brytanii (-0,8%) oraz w Austrii (-0,4%).
W Polsce średnia cena wieprzowiny rosła, i to dość szybko. W zasadzie wzrost krajowej stawki (+3,7%) był jednym z najmocniejszych w UE. Nasza stawka wynosiła 130,92 euro/100 kg i była o 2,9% wyższa od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty. Mimo tego miesięcznego wzrostu na tle innych państw, w Polsce jednocześnie odnotowano spadek o 7,5% w porównaniu do ceny sprzed roku. Poza tym największe miesięczne tempo wzrostu cen odnotowano także w: Holandii (+1,6%), Szwecji (+1,3%), we Francji (+1,2%), na Cyprze (+1,0%), we Włoszech (+0,4%) oraz w Rumunii (+0,2%). ag, źródło: FAPA