Od stycznia 2018 roku eksport świń, wieprzowiny i produktów wieprzowych był niemożliwy. Z wczorajszego (28.03) komunikatu Głównego Lekarza Weterynarii wynika, że władze Mołdawii umożliwiły eksport żywca i mięsa wieprzowego z Polski. Mimo, że eksportowany asortyment nie był bardzo wysoki, bo stanowił około 1,8 tys. ton, to jednak w obecnej sytuacji każda ilość eksportowanego mięsa i żywca z Polski jest ważna, dlatego sektor branży wieprzowiny powinien być zadowolony z przywrócenia tego rynku zbytu.
Władze Mołdawii poinformowały ponadto Głównego Lekarza Weterynarii, że zastosują wobec naszych produktów wewnętrzne środki ochronne. Import świń, mięsa i produktów wieprzowych na terenie Mołdawii będzie podlegał dodatkowym kontrolom, a wszelkie sprowadzone towary pochodzące z polskich ferm będą podlegały zgłaszaniu mołdawskim służbom weterynaryjnym. Przede wszystkim będą zbierane informacje na temat dokładnego pochodzenia towaru oraz trasy przewozu żywca lub mięsa.
dkol/na podst. wetgiw.gov.pl