Polska obecnie znajduje się na szóstym miejscu wśród największych dostawców wieprzowiny poza UE. Przed nami są tylko Niemcy (234 650 ton), Dania (177 111 ton), Hiszpania (146 710 ton), Holandia (81 600 ton) i Francja (65 470 ton). Przez pierwsze cztery miesiące tego roku z krajów unijnych wyeksportowano 935 442 ton mięsa wieprzowego, podczas gdy w ubiegłym roku w omawianym czasie wywieziono na rynki trzecie 881 359 ton żywca wieprzowego, mięsa, podrobów oraz przetworów wieprzowych. Do zwiększenia eksportu z UE w dużej mierze przyczynił się niski kurs dolara amerykańskiego, który jednocześnie sprawił, że unijne mięso było konkurencyjne na rynkach światowych. Unijną wieprzowinę i produkty wieprzowe trafiały głównie do Chin, Korei Płd., Japonii, Hongkongu i Filipin.
Kraje trzecie kupowały głównie podroby i tłuszcze – tych wyeksportowano bowiem 422 tys. ton (o 9% więcej niż rok wcześniej). Niemałym powodzeniem cieszyło się także mrożone mięso, którego sprzedano w ilości 413 tys. ton (22% więcej). Mniej natomiast (o 15%) wywieziono przetworów oraz kiełbas wieprzowych, tych bowiem sprzedano w ilości 54 tys. ton. ag
StoryEditor
Polska zmniejszyła eksport wieprzowiny
Od stycznia do kwietnia tego roku Polska wyeksportowała poza Unię Europejską 42 618 ton wieprzowiny. Jest to mniej niż przed rokiem o 28%. Natomiast z UE w tym okresie ogółem wyeksportowano o 6% więcej niż w tym samym czasie rok temu.