StoryEditor

Pomoc dla amerykańskich producentów świń

Wielu hodowcom świń w USA grozi bankructwo, do czego przyczynił się COVID-19. Rząd ogłosił plan pomocy.
20.04.2020., 12:04h
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) ogłosił pakiet pomocowy dla producentów świń, którzy ponoszą straty z powodu pandemii COVID-19 w Stanach Zjednoczonych. Przewidywana pomoc ma objąć 3 miliardy USD na planowane zakupy produktów rolnych oraz 1,6 miliarda USD na płatności bezpośrednie dla hodowców świń. Przewidywane ograniczenia w płatnościach to 125 000 USD na towar i 250 000 USD na osobę. Ekonomiści branżowi zachowawczo szacują, że hodowcy świń stracą 37 dolarów na tuczniku lub łącznie 5 mld USD do końca roku.

– Obawiamy się, że przewidywana pomoc nie wystarczy. Chociaż płatności bezpośrednie dla hodowców trzody chlewnej zrekompensują część strat niektórym hodowcom, nie są wystarczające, aby utrzymać zróżnicowanych uczestników rynku, w tym również tych, którzy hodują lochy oraz tysięcy producentów kontraktowych. Wszyscy oni dokonali znacznych inwestycji w amerykański system produkcji wieprzowiny, którego zazdrości świat. Wiele pokoleniowych, rodzinnych gospodarstw zbankrutuje bez natychmiastowej pomocy finansowej – twierdzi Howard „A.V.” Roth, przewodniczący Krajowej Rady Producentów Wieprzowiny i hodowca świń z Wauzeka, Wisconsin.

– Jesteśmy wdzięczni USDA za zakupy produktów wieprzowych, co, miejmy nadzieję, pomoże w przesunięciu zapasów dla tych, którzy jej najbardziej potrzebują, a jednocześnie stworzy miejsce w chłodniach, umożliwiając odbiór gotowych do sprzedaży świń, które straciły na wartości, ponieważ zostały uwięzione w gospodarstwach z powodu COVID-1 – dodaje Roth.

Zdaniem przewodniczącego, amerykański sektor rolny składa się z różnych uczestników rynku, którzy są zależni od siebie. W przeciwieństwie do innych branż, które otrzymały pomoc na COVID-19 bez ograniczeń, wielu tamtejszych hodowców świń pozostało bez żadnego koła ratunkowego.

– Bez szybkich działań w celu rozszerzenia wsparcia tam, gdzie jest to najbardziej potrzebne, będziemy obserwowali konsolidację branży wieprzowej, spadek zdrowej konkurencji, która napędza innowacje i utratę wyśmienitego wiejskiego stylu życia dla wielu rodzin rolniczych – podkreśla.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 19:03