StoryEditor

Ponownie ruszyła ubojnia Westfleisch

Od dziś w rzeźni w Coesfeld, zamkniętej czasowo z powodu wybuchu ogniska koronawirusa wśród załogi, rusza ubój świń. 
20.05.2020., 15:05h
Od wczoraj ubojnia w niemieckim Coesfeld, należąca do Westfleisch powoli powraca do pracy. Pierwszym krokiem odmrażania zakładu był test całej linii produkcyjnej, bez udziału zwierząt. Dziś ubojowi będzie poddanych tam 1500 świń. Całemu procesowi rozruchu uważnie przyglądają się przedstawiciele władz oraz służby weterynaryjne i sanitarne. Przebieg kolejnych dni roboczych będzie planowany również w uzgodnieniu z tymi służbami. Tylko pracownicy z wiarygodnymi negatywnymi wynikami testów na koronawirusa mogą wejść na teren zakładu.

W wyniku ostatnich wydarzeń Westfleisch odchodzi od współpracy z zewnętrzną firmą zatrudniającą pracowników dla ubojni w Coesfeld. To w szeregach tego zespołu wykryto większość zakażeń koronawirusem. Firma Westfleisch przejmuje więc od pośrednika pracy około 350 pracowników.

Według członka zarządu Johannesa Steinhoffa Westfleisch już w ostatnich latach przywrócił dużą liczbę pracowników do własnych struktur korporacyjnych: od 2014 r. Liczba pracowników Westfleisch wzrosła ponad dwukrotnie z 1900 do około 4150. W zamian firma stopniowo zmniejszała liczbę pracowników zewnętrznych.

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 09:47