StoryEditor

"Potrzebujemy eksportu"

 – Nie my decydujemy o cenach świń, nie mamy na nie wpływu. To rynek o nich decyduje – powiedział w rozmowie z nami Piero Pini.
17.12.2015., 13:12h

Już w styczniowym wydaniu "top agrar Polska" będziecie Państwo mogli przeczytać co o aktualnej sytuacji w branży mięsa wieprzowego sądzi Piero Pini – właściciel największego zakładu w zakresie uboju świń  i rozbioru mięsa wieprzowego w Polsce, Pini Polonia. W zakładach w Kutnie ubijanych jest ok. 30% polskiej produkcji, a moce przerobowe sięgają 1000 zwierząt na godzinę.

Nasza redakcja podczas wywiadu zapytała m.in. o to czym Pini Polonia kieruje się przy wyznaczaniu cotygodniowej ceny żywca oraz dlaczego skupuje od rolników świnie niemal wyłącznie przez pośredników.

Zapraszamy do lektury! aku

 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. listopad 2024 05:15