Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej w Polsce, ale również w innych częściach Europy i świata jest poważnym wyzwaniem dla wszystkich hodowców i producentów świń. Polscy rolnicy przetrwali już niejeden kryzys i miejmy nadzieję, że również tym razem pozostaną gospodarstwa, które dadzą radę sprostać wyzwaniom i wymaganiom oraz finansowo przetrwają ten okres. Kolejny już "dołek świński" uczy nas, że tylko najlepsi producenci, osiągający ponadprzeciętne wyniki będą w stanie długofalowo utrzymać się w produkcji oraz zarabiać pieniądze.
Drugiego dnia Forum, czyli 7 czerwca (piątek) swoje prelekcje wygłoszą:
prof. dr hab. Daniel Korniewicz Absolwent Wydziału Zootechnicznego Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Od 2005 r. pracuje w Wytwórni Premiksów LNB Cargill. Jego kariera zawodowa od ponad 23 lat związana jest z produkcją pasz oraz hodowlą i chowem trzody chlewnej. |
prof. dr hab. Krzysztof Lipiński Wieloletni kierownik Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Naukowo zainteresowany żywieniem zwierząt monogastrycznych, szczególnie dodatkami paszowymi. |
Grzegorz Kędzierski Absolwent AR-T w Olsztynie, właściciel gospodarstwa rolnego, ekspert w zakresie żywienia na mokro, szef polskiego oddziału firmy Pellon, spółki córki Pellon Group z Finlandii, lidera polskiego rynku w zakresie systemów żywienia płynnego dla świń. |
dr Albert Hortmann Scholten Prezes VEZG – Stowarzyszenia Grup Producentów Żywca, zespołu ds. negocjacji cen trzody chlewnej na niemieckim rynku. Jest również szefem zespołu doradców ekonomicznych w Izbie Rolniczej w Dolnej Saksonii. |
Per Kring Właściciel centrum hodowlanego Ronhsouge. Czołowy hodowca duńskiej rasy krajowej, yorkshire oraz duroc. Współtwórca organizacji hodowlanej Danish Genetics, która z Instytutem Roslin opracowała nowatorski program hodowlany. |
Jacek Mey Producent prosiąt, rolnik z wykształcenia oraz z zamiłowania. Od dziecka związany z produkcją trzody chlewnej w rodzinnym gospodarstwie. Ma smykałkę do ekonomii i szczegółowej dokumentacji, co na co dzień wykorzystuje w produkcji. |
Fons Hegeman Regionalny menedżer sprzedaży firmy Agilia. Doświadczony żywieniowiec, praktyk, doradca, w szczególności w zakresie specjalistycznych produktów mlecznych wprowadzanych do wczesnego żywienia prosiąt i cieląt. |
prof. dr hab. Zygmunt Pejsak Specjalista chorób świń, badacz, dr h.c. UP Lublin i UP Wrocław, członek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk, obecnie zatrudniony w Międzyuczelnianym Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ – UR w Krakowie. |