StoryEditor

Problemy na rynku wieprzowiny w Polsce i Europie. Czy jest szansa na poprawę?

Hodowcy trzody chlewnej podkreślają ekonomiczne, środowiskowe i społecznego znaczenie swojego sektora. Mimo zmieniających się diet w Unii Europejskiej, przewiduje się, że produkty zwierzęce pozostaną głównym źródłem białka dla człowieka.
09.07.2024., 15:07h

Podczas ostatniego posiedzenia grupy roboczej „Wieprzowina” Copa-Cogeca, w którym wzięli udział Katarzyna Capecka (PZHiPTCh „POLSUS”) oraz Grzegorz Brodziak (POLPIG), podsumowano sytuację rynkową oraz omówiono najważniejsze bieżące problemy sektora.

Europejski trend

Podczas spotkania zauważono, że spadek populacji zwierząt hodowlanych w UE w latach 2023/2022 to istotny trend, obejmujący m.in. obniżenie o 1% populacji świń, bydła o 1%, owiec o 3% oraz kóz o 5%. W 2023 roku populacje zwierząt hodowlanych w UE wynosiły odpowiednio: 133 mln świń, 74 mln bydła, 58 mln owiec oraz 11 mln kóz. Wraz ze spadkiem populacji zwierząt hodowlanych, maleje także liczba gospodarstw zajmujących się ich hodowlą. Prognozy na lata 2023-2035 przewidują spadek produkcji wszystkich podstawowych produktów rolnych, z wyjątkiem drobiu, którego produkcja ma nieznacznie wzrosnąć.

Spadek konsumpcji mięsa?

W kontekście zmieniających się diet w UE, przewiduje się, że produkty zwierzęce pozostaną głównym źródłem białka, jednak spożycie mięsa ma obniżyć się o 1,6 kg na osobę do 2035 roku. Dążenie do zrównoważonego rozwoju i dobrostanu zwierząt ma prowadzić do niższ...

Pozostało 74% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 23:01