Podczas ostatniego posiedzenia grupy roboczej „Wieprzowina” Copa-Cogeca, w którym wzięli udział Katarzyna Capecka (PZHiPTCh „POLSUS”) oraz Grzegorz Brodziak (POLPIG), podsumowano sytuację rynkową oraz omówiono najważniejsze bieżące problemy sektora.
Europejski trend
Podczas spotkania zauważono, że spadek populacji zwierząt hodowlanych w UE w latach 2023/2022 to istotny trend, obejmujący m.in. obniżenie o 1% populacji świń, bydła o 1%, owiec o 3% oraz kóz o 5%. W 2023 roku populacje zwierząt hodowlanych w UE wynosiły odpowiednio: 133 mln świń, 74 mln bydła, 58 mln owiec oraz 11 mln kóz. Wraz ze spadkiem populacji zwierząt hodowlanych, maleje także liczba gospodarstw zajmujących się ich hodowlą. Prognozy na lata 2023-2035 przewidują spadek produkcji wszystkich podstawowych produktów rolnych, z wyjątkiem drobiu, którego produkcja ma nieznacznie wzrosnąć.
Spadek konsumpcji mięsa?
W kontekście zmieniających się diet w UE, przewiduje się, że produkty zwierzęce pozostaną głównym źródłem białka, jednak spożycie mięsa ma obniżyć się o 1,6 kg na osobę do 2035 roku. Dążenie do zrównoważonego rozwoju i dobrostanu zwierząt ma prowadzić do niższ...