![Branża mocno zaniedbała komunikację z konsumentem i teraz ponosi tego konsekwencje. Podczas Forum – Świnie dyskutowaliśmy o tym, jak poprawić wizerunek branży. W moderowanej przez redaktora naczelnego top agrar Polska Karola Bujoczka debacie udział wzięli (od prawej): Piotr Włodawiec, prof. Jarosław Całka, Kamil Marunowski, Łukasz Dominiak.](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/10/o_539004_1280.webp)
- W związku z pojawiającymi, się zwłaszcza w mediach społecznościowych informacjami o braku żywności, gromadzeniu zapasów itd. chciałbym zapewnić w imieniu organizacji zrzeszających hodowców i producentów trzody chlewnej reprezentujących 25% rynku, że produkcja żywca wieprzowego odbywa się bez większych zakłóceń – napisał w komunikacie Aleksander Dargiewicz Prezes Zarządu Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
Nie mniej, zdaniem KZP-PTCh, dużym wyzwaniem dla sektora może być obowiązkowa kwarantanna nałożona na pracowników obsługujących zwierzęta. Pozostawienie stad bez podstawowej opieki może spowodować masowe upadki zwierząt i stworzy olbrzymie, dodatkowe zagrożenie dla społeczeństwa.
Stąd pomysł tzw. „zielonych korytarzy” dla producentów i dostawców żywności. W liście przesłanym do premiera Mateusza Morawieckiego POLPIG zwraca uwagę, że przy wprowadzeniu dwutygodniowej kwarantanny dla rolników lub pracowników obsługujących fermy, nie będzie możliwe zorganizowanie szybkiego zastępstwa do opieki nad zwierzętami. A skala problemu jest ogromna, bo w samym sektorze produkcji trzody chlewnej 11,2 mln sztuk świń ...