
Jednak patrząc na poszczególne rodzaje mięsa, widać znaczne różnice - produkcja wołowiny wzrosła tylko o 0,2% do 2,8 mln ton, a mięsa drobiowego o 0,4% do 6,7 mln ton.
Rosjanie w szczególności mogą pochwalić się wynikami osiągniętymi w produkcji wieprzowiny, która rośnie w ich kraju nieprzerwanie od 2005 roku. W porównaniu do 2019 zwiększyli produkcję tego mięsa o 9,1% do 5,5 mln ton.
Dshambulat Khatuow, pierwszy wiceminister rolnictwa Rosji uważa, że produkcja wieprzowiny ma wzrosnąć w ich kraju do 2025 roku do 6,0 mln ton.
–W ciągu ostatnich pięciu lat produkcja wieprzowiny wzrosła już o 1,2 mln ton. Udział produkcji przemysłowej wzrósł w międzyczasie do 90%. Import tego mięsa praktycznie nie odgrywa już żadnej roli. Zamiast tego rośnie eksport - zaznaczył Khatuow. Jego zdaniem, priorytetem dla rosyjskiej hodowli trzody chlewnej jest obecnie zwiększenie konkurencyjności, stworzenie nowoczesnej bazy hodowlanej i logistycznej oraz dalsze zwiększanie potencjału eksportowego.
Źródło: AgE
Fot. Sierszeńska