Jak pokazuje Ranking Ubojni ISN 2023, proces konsolidacji w branży ubojowej trwa. Pomimo niedawnej lekkiej stabilizacji pogłowia świń, w 2023 r. i na początku tego roku zamknięto kolejne rzeźnie lub ograniczono działalność ubojową. Niemniej dwa największe zakłady, Tönnies i Westfleisch, były w stanie dalej zwiększać swoje udziały w kurczącym się rynku.
Ubój trzody chlewnej znów znacząco spadł w 2023 r.
Według ISN w 2023 r. w Niemczech ubito ok. 43,9 mln świń. Było to około 3,3 mln mniej (-6,9%) niż w poprzednim roku. Tendencja spadkowa liczby ubojów była zatem kontynuowana, choć w nieco wolniejszym tempie. W 2022 r. odnotowano bowiem spadek o 9,2% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Istnieją znaczne różnice regionalne - szczególnie w Nadrenii Północnej-Westfalii i Dolnej Saksonii, które łącznie odpowiadają za ponad dwie trzecie całego uboju świń w Niemczech. W Dolnej Saksonii w 2023 r. ubito ok. 13,4 mln świń, czyli o około 1,6 mln świń mniej niż w 2022 r. (-10,9%), podczas gdy w Nadrenii Północnej-Westfalii, przy 16,3 mln świń, ubito około 230 000 świń więcej niż w roku poprzednim (+1,4%).
Więcej świń z zagranicy poddanych ubojowi w Niemczech
Jak pokazuje analiza ISN, import świń na ubój do Niemiec znacznie wzrósł. Blisko 1,5 mln świń, a więc o 20% więcej zwierząt z krajów sąsiednich zostało poddanych ubojowi w Niemczech. 960 tys. świń pochodziło z Holandii - o 21,6 procent więcej niż w poprzednim roku. Belgia dostarczyła około 370 tys. świń na ubój w 2023 roku, o 57,4 procent więcej niż w roku poprzednim. Z kolei dostawy z Danii spadły o ok. 110 tys. świń (-22,2 procent).
Tym samym niemieckie rzeźnie ubiły w ubiegłym roku znacznie więcej świń z zagranicy, co prawdopodobnie wynika również ze znacznie niższej podaży z niemieckich chlewni. Jednak dane dotyczące importu, takie jak te sprzed kryzysu związanego z COVID-19 i niedoborem wieprzowiny - kiedy ponad 3 miliony świń z krajów sąsiednich dostarczano do Niemiec na ubój - są bardzo odległe, zwłaszcza że liczba zwierząt w krajach będących głównymi dostawcami również została znacznie zmniejszona w ciągu ostatnich trzech do czterech lat.
TOP 10 rzeźni - kto numerem jeden?
Według rankingu ISN, dziesięć największych rzeźni trzody chlewnej ubiło w 2023 roku o 6,2% mniej świń niż rok wcześniej. W przypadku pozostałych zakładów spadek był jeszcze większy i wyniósł 9,9%. W następstwie tego 10 największych ubojni odpowiada obecnie za 82,5% ubojów, rokrocznie więcej o 0,5%.
Tönnies pozostaje niekwestionowanym liderem w rankingu największych ubojni trzody chlewnej z 13,99 mln ubojów. I chociaż było to ok. 800 tys. świń mniej (-5,4%) niż w poprzednim roku, firma była w stanie zwiększyć swój udział w rynku do 31,9% (+0,5%).
Drugie miejsce zajęła spółdzielnia Westfleisch, która w dużej mierze przełamała trend gwałtownego spadku całego rynku w 2023 roku. Przy uboju 6,5 mln świń Westfleisch ubił prawie tyle samo zwierząt, co w poprzednim roku, zwiększając swój udział w rynku z 13,8 do 14,8 procent.
Holenderska firma ubojowa Vion nadal utrzymuje trzecie miejsce w rankingu z 12-procentowym udziałem w rynku. Jednak z 5,30 mln ubojów, Vion po raz kolejny odnotował znaczny spadek w ubiegłym roku (-8,6 procent). Danish Crown na czwartym miejscu również odnotował znacznie niższe wyniki uboju niż w poprzednim roku z 2,1 mln świń (-30,7%). Müller Fleisch nadal zajmuje piąte miejsce w rankingu z 1,78 mln ubojów, a za nim plasują się Böseler Goldschmaus, Tummel, Steinemann, Manten i Simon-Fleisch.
Źródło: na podstawie ISN