- Chcemy to zrobić na wzór bawarski czy szwajcarski, gdzie rolnicy mogą swoje przetworzone produkty we wspólnie tworzonych sklepikach wprowadzać do sprzedaży detalicznej, bez konieczności dodatkowej rejestracji czy wymagań weterynaryjno-sanitarnych - mówił minister.
Zdaniem Marka Sawickiego przy sprawnej pracy urzędników jest to możliwe już na początku przyszłego roku. Niebawem okaże się także, czy do umożliwienia takiej sprzedaży będzie potrzebna zmiana ustawy, czy też wystarczy resortowe rozporządzenie.
Minister zaapelował także do obecnych na konwencie marszałków, aby wspierali przy wykorzystaniu środków unijnych zakup przewoźnych ubojni, które mogłyby być przydatne małym gospodarstwom. bcz
StoryEditor
Rolnicy będą mogli sami sprzedawać swoje wyroby?
Podczas ostatniego konwentu Marszałków Województw RP minister Marek Sawicki zapowiedział podjęcie kroków prawnych mających na celu umożliwienia rolnikom samodzielnego przetwarzania mięsa i bezpośredniej sprzedaży wyrobów we wspólnie prowadzonych sklepikach.