Oczekuje się, że rosyjska produkcja wieprzowiny osiągnie nowy rekord 3,52 mln ton w 2020 roku. Również w przyszłym roku przewiduje się dalszy wzrost produkcji o 80 000 ton do 3,6 mln ton. Jednocześnie tempo otwierania nowych rynków eksportowych, np. w Wietnamie i Hongkongu, rośnie szybciej niż wcześniej oczekiwano.
Powodem jest rosnący popyt na wieprzowinę w kraju oraz trwały wzrost eksportu tego mięsa.
Konsumpcja rośnie wolniej niż produkcja
Wpływ pandemii koronawirusa na spożycie wieprzowiny był w Rosji stosunkowo ograniczony. Kiedy popyt spadł z powodu zamykania restauracji, główni producenci trzody chlewnej byli w stanie skierować większość swojej podaży do sklepów detalicznych.
Kolejnym efektem było przesunięcie tradycyjnego sezonu grillowego z maja na lipiec, co opóźniło o dwa miesiące zwykły sezonowy wzrost zapotrzebowania na mięso wieprzowe.
Oczekuje się, że spożycie wieprzowiny w Rosji w 2020 roku wzrośnie o prawie 2% do 3,48 mln ton. Jednak prognoza ta odzwierciedla również oczekiwanie niższych cen, ponieważ podaż ze strony rosyjskich producentów prawdopodobnie nadal będzie rosła szybciej niż popyt krajowy.