W latach 2008-2012 rosyjska produkcja żywca wieprzowego na ubój wzrosła o 27%, czyli o 702 tys. ton wagi żywej. Pogłowie świń zwiększyło się w tym czasie o 2,5 mln szt., czyli o 15% - informuje FAMMU/FAPA. Rosja staje się samowystarczalna w coraz większym stopniu.
Co ważne, kraj ten bardzo sprawnie poradził sobie z rosnącymi kosztami pasz i spadkiem cen wieprzowiny, głównie dzięki rządowym pomocom finansowym. Tylko w tym roku uruchomiono 26 programów wsparcia sektora trzody chlewnej i wydano 5,7 mld RUB (190 mln USD) z budżetu federalnego na zrekompensowanie kosztów pasz.
Natomiast wsparcie w ramach programów zwalczania afrykańskiego pomoru świń wyniosło 300 mln RUB (10 mln USD). Ocenia się, że w 2013 r. ceny wieprzowiny spadną tam o 2,3% (porównując z rokiem ubiegłym) i będą się nadal obniżać.
e-abi
StoryEditor
Rosja: Ceny spadają, ubój rośnie.
Niskie ceny krajowej wieprzowiny w Rosji sprawiają, że tamtejszy sektor wieprzowy stał się bardzo konkurencyjny, przyciągający inwestycje, i to pomimo szerzącej się tam epidemii afrykańskiego pomoru świń – tak wynika z ostatnich raportów rosyjskiego ministerstwa rolnictwa. Rosja wybiera swoją wieprzowinę i staje się samowystarczalna – to już fakt.