Główni rosyjscy producenci przemysłowi wieprzowiny stali się jeszcze silniejsi w ciągu ostatniego roku, odnotowując ponadprzeciętny wzrost produkcji. Według badania przeprowadzonego przez Krajowe Stowarzyszenie Hodowców Trzody Chlewnej (NSS), 10 największych firm łącznie wyprodukowało prawie 2,55 mln ton żywca wieprzowego w 2020 roku. To o 380 tys. ton, czyli 17,5%, więcej niż w roku ubiegłym.
Według NSS, całkowita przemysłowa produkcja wieprzowiny wzrosła w zeszłym roku o 10,8% do 4,89 mln ton. Udział dziesięciu największych grup w całkowitej produkcji przemysłowej wynosi aż 52%, podczas gdy w 2017 roku stanowił tylko 42,4%.
Miratorg liderem w produkcji mięsa
Zdecydowanie największym producentem jest holding rolny Miratorg, który w porównaniu z rokiem 2019 zwiększył produkcję wieprzowiny o 22,4% do 522,3 tys. ton. Nieco ponad jeden na dziesięć kilogramów wieprzowiny produkowanej w Rosji pochodzi właśnie od tej grupy. Miratorg zajmuje również czołowe miejsca w rankingach dotyczących wołowiny, a także produkuje mięso drobiowe, kiełbasy i dania gotowe. Na miejscach od drugiego do czwartego znalazły się Velikolusky, RusAgro i Cherkizovo, z których każde wyprodukowało około 307 000 ton wieprzowiny, co odpowiadało udziałowi w rynku wynoszącemu 6,3%.
Niska koncentracja ubojni świń
Najsilniejszy względny wzrost w ubiegłym roku odnotowała Grupa Agroeco, która powstała dopiero w 2009 r., zwiększając produkcję o 39,9% do 226 700 t wieprzowiny. Jak podało NSS, było to spowodowane głównie oddaniem do użytku nowych zakładów przetwórstwa pasz i zakładów produkcji trzody chlewnej w obwodzie tulskim, około 200 km na południe od Moskwy.
Jednakże w porównaniu z Niemcami, koncentracja rosyjskich ubojni świń jest nadal stosunkowo niska. Według oceny Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands (ISN), 10 największych firm w tym kraju odpowiadało za 80% uboju świń w 2019 roku. Wyniki rankingu rzeźni ISN na rok 2020 powinny być dostępne w ciągu najbliższych kilku tygodni.
Źródło: AgE
Fot. www.topagrar.com