Jeszcze wczoraj zakażonych koronawirusem w zakładach mięsnych Animex w Starachowicach było 77, w tym 10 osób z firm współpracujących z koncernem. Na kwarantannie przebywało 200 pracowników spółki. Ponadto drugie tyle odsunięto od obowiązków i odesłano do domu, jako osoby z grupy podwyższonego ryzyka. Są to osoby powyżej 60 roku życia oraz cierpiące na choroby przewlekłe, a także pracownicy z tzw. grupy ryzyka kontaktu. Dziś (3.0.6.) liczba zakażeń wzrosła do 84. Na kwarantannę skierowano 630 osób – pracowników, ich rodziny i znajomych.
Jak twierdzi rzecznik prasowy Animeksu, Łukasz Dominiak, nowe zakażenia są wykrywane głównie w grupie objętej kwarantanną. – Do grona zakażonych dołączyło To tylko kilka osób niezwiązanych z tymi przebywającymi na kwarantannie – dodaje.
W zakładach powołano sztab kryzysowy. – Może kryzys to za duże słowo. Sztab jest przede wszystkim platformą do zacieśnienia współpracy i wymiany informacji oraz wspólnych działań ze służbami wojewody świętokrzyskiego, wojewódzkiego inspektora sanitarnego, z władzami Starachowic i powiatu starachowickiego – zaznaczył Dominiak.
Pomoc zakładowi zaoferował wojewoda świętokrzyski, który zaproponował uruchomienie punktu pobrań wymazów do testów w kierunku koronawirusa w samych zakładach lub w ich pobliżu.
Jak pandemia koronawirusa rozwijała się w zakładach mięsnych w Starachowicach?
1 czerwca – w zakładach mięsnych potwierdzono 77 zakażeń, z czego 10 dotyczyło pracowników firm zewnętrznych. Na kwarantannę skierowano 200 osób pracujących w zakładach w Starachowicach. Animex Foods powołał sztab kryzysowy.
29 maja – rzecznik firmy Animex Foods poinformował o siedmiu kolejnych przypadkach zakażenia koronawirusem wśród pracowników firmy. Łącznie zakażonych było 60 osób, z czego 6 z nich to pracownicy firm zewnętrznych współpracujących z Animeksem.
28 maja – Sanepid poinformował o 50 zakażonych pracowników firmy i 5 osobach z ich rodzin. Na kwarantannie pozostawało 360 osób.
27 maja – rano liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem wśród pracowników wzrosła do 38. Wieczorem tego dnia do Sanepidu wpłynęło kolejnych kilkanaście wyników badań potwierdzających zakażenie u mieszkańców powiatu.
25 maja – potwierdzono następne 33 przypadki COVID-19 u pracowników firmy, 350 osób z ich otoczenia zostało objętych kwarantanną.
21 maja – wśród pracowników objętych kwarantanną potwierdzono 4 zakażenia. Na kwarantannę skierowano 100 pracowników i ich otoczenie. Do domów odesłano również wszystkich powyżej 60 roku życia oraz z chorobami przewlekłymi.
15 maja – pierwszy przypadek zakażenia u pracownika zajmującego się spedycją wyrobów. Na kwarantannę skierowano 36 osób.